Δημήτρης Φάμπας


Γεννήθηκε στην Μηλίνα, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου, επίνειο του Λαύκου, γιος της Ευανθίας και του καπετάνιου Ευάγγελου Φάμπα. Έδειξε από μικρός το ταλέντο του στην μουσική, παίζοντας λαούτο και μαθαίνοντας μαντολίνο. Αργότερα σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Νίκο Ιωάννου και πήρε το δίπλωμά του από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Γ. Βώκου) με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης το 1953. Σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών με τον Θ. Βαβαγιάννη και τον Κ. Κυδωνιάτη.
Στα 1955 και 1956, με υποτροφία της Ιταλικής κυβέρνησης, σπούδασε κιθάρα στην Academia Chigiana της Σιέννα, με τον Αντρέ Σεγκόβια και μουσικολογία με τον Εμίλιο Πουχόλ. To 1958, πάλι με πρόσκληση και υποτροφία του Σεγκόβια, σπούδασε κοντά του στην Ακαδημία του Santiago de Compostell της Ισπανίας, με συμμαθητές τους Αλίριο Ντιάθ (Alirio Diaz) και Τζον Γουίλλιαμς (John Williams). Το 1957 παντρεύτηκε την Ευγενία Γυφτοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Εύαγγελο και την Εύα.
Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ, Καναδά, ΕΣΣΔ, Ουγγαρία, Βατικανό, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αυστρία, σε όλες τις μεγάλες πόλεις και θέατρα της Ελλάδας, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποσπώντας αρκετές θετικές κριτικές. Έδωσε επίσης πολλές διαλέξεις για την κιθάρα σε Διεθνή φεστιβάλ, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΕΡΤ, BBC).
Υπήρξε μέλος και προεδρεύων πολλών ελλανοδικών επιτροπών διαγωνισμών κιθάρας. Ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής (IMC. UNESCO) και Πρόεδρος του ΣΚΩΑ. Συμμετείχε σε πολλούς δίσκους και κινηματογραφικές ταινίες. Για τουλάχιστον μια δεκαετία συνεργάστηκε ως σολίστ και ζωντανά σε συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις έργων των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Κουνάδη, Ξαρχάκου, Ζαμπέτα, και άλλων, προσφέροντας στην κιθάρα μεγαλύτερη δημοτικότητα.
Ο Δημήτρης Φάμπας πέθανε στην Αθήνα, στις 3 Μαΐου του 1996. Το 1999 ιδρύθηκε προς τιμήν του ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας, με πρωτοβουλία της Εύας Φάμπα, που είναι και πρόεδρος του ΔΣ.
Έργο
Ηχογράφησε πέντε προσωπικούς δίσκους για σόλο κιθάρα, με κλασσικό ρεπερτόριο και δικές του συνθέσεις ενώ συμμετείχε και σε κονσέρτα με Συμφωνική ορχήστρα. Παράλληλα διακρίθηκε και ως συνθέτης. Έγραψε πλήθος από έργα, σπουδές, σουίτες, χορούς και άλλα, που παίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Η μουσική του, με έντονο λυρισμό και ρομαντισμό, πλούσια ποτισμένη με χρώματα και στοιχεία από την Ελληνική παράδοση, αντανακλά τη βαθιά του γνώση πάνω στο όργανο της κιθάρας, τις ικανότητές του ως συνθέτη, τη δεξιοτεχνική δεινότητα του και την αγάπη του για την πατρίδα. Έργα του έχουν εκδοθεί από τους μουσικούς οίκους Ricordi (Ιταλίας και Βραζιλίας), Lathkill music publishers (Αγγλίας), Max Eschig (Γαλλία), MEL BAY & Columbia(Η.Π.Α), Φ. Νάκα, Μ. Νικολαΐδη-Orpheus και Κ. Παπαγρηγορίου-Χ. Νάκα στην Αθήνα, ενώ συχνά παίζονται ως υποχρεωτικά σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο Δημήτρης Φάμπας υπήρξε επίσης πρωτοπόρος δάσκαλος. Με επιμονή και υπομονή, μετέφερε τη βαθιά γνώση του οργάνου και το πάθος του σε γενιές κιθαριστών και φιλόμουσων. Η σχολή του και η διδασκαλία του θεωρήθηκαν από τις καλύτερες στον κόσμο από όπου βγήκαν πολλοί διαπρεπείς καλλιτέχνες.
Το 1958 για πρώτη φορά παρουσιάζονται νέοι κιθαρίστες, μαθητές της σχολής του, σε ομαδική συναυλία. Από τότε και κάθε χρόνο η σχολή του παρουσίαζε τους καλύτερους νέους κιθαρίστες. Ανάμεσα τους και οι Λίζα Ζώη, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Ευάγγελος Μπουντούνης, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μανωλιδάκης, Ειρήνη Κώνστα, Κώστας Γρηγορέας, Σπύρος Διαμαντής, Γιώργος Κερτσόπουλος, Κυριάκος Τζωρτζινάκης, Εύα Φάμπα, Μάρκος Τσέτσος, Ευάγγελος Φάμπας, Γιώργος Μαυροειδής, Γιώργος Μυλωνάκος, Άκης Τριανταφύλλου, Κώστας Τσερεγκώφ, Νίκος Παναγιωτίδης, Ελένη Ασπρούδη, Νίκος Χαμηλοθώρης, Σπύρος Μιχαήλ, Βασίλης Μαστοράκης, Γιάννης Μανιατόπουλος, Ελευθερία Κοτζιά, Δημήτρης Κασφίκης, και άλλοι.
Οι μαθητές του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. O Δημήτρης Φάμπας δημιούργησε και διηύθυνε δύο ορχήστρες κιθαριστών, μία με παιδιά και μία με προχωρημένους κιθαρίστες, με τις οποίες για πάνω από δέκα χρόνια έδωσε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Η ζωή και το έργο του συμπεριλαμβάνονται σε παγκόσμια λεξικά, σε κιθαριστικά μουσικά λεξικά και ιστορίες κιθάρας της Γερμανίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Αγγλίας και Ελλάδας, σε Ελληνικές Εγκυκλοπαίδειες και στα παγκόσμια Who’s Who.
Επιλεγμένη δισκογραφία
·         Δημήτρης Φάμπας - Με μια κιθάρα (universal music company-polydor masters). Συλλεκτική ηχογράφηση με μουσική του Δημήτρη Φάμπα και διασκευές του σε έργα Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη.

·         Eva Fampas plays Fampas (AULIA AA69001), έκδοση 2005.Περιλαμβάνει τα έργα: Ελληνική Σουίτα, Ελληνικοί χοροί, 2 Σπουδές κονσέρτου, Ποίημα, Φανταστικός χορός, Παραμύθι, 3 Ρομαντικά Πρελούδια, Το πορτραίτο του Σεγκόβια.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ.
(universal music company-polydor masters). διπλό cd. Μουσική Δημήτρη Φάμπα και οι διασκευές του σε έργα Μ. Χατζηδάκι - Μ. Θεοδωράκη...
Μια ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ από : UNIVERSAL music A.E, Μεσογείων 296, 155 10 Χολαργός, P.O.Box 66017 TΗΛ:210-6595200, email:umgreece@umusic.com
EΥΑ ΦΑΜΠΑ.
EVA FAMPAS plays FAMPAS (AULIA AA69001)
Ελληνική Σουίτα, Ελληνικοί χοροί, 2 Σπουδές κονσέρτου, Ποίημα, Φανταστικός χορός, Παραμύθι, 3 Ρομαντικά Πρελούδια, Το πορτραίτο του Σεγκόβια.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
"Ο Γιώργος Μαυροειδής παίζει έργα Δημ.Φάμπα" εκδοση TAR 2007 -  7 Μελωδίες 
ERLING MOLDRUP.
"Lyrical Landscapes". (Jyske Musikkonservatorium)  -  Τραγουδι της κιθάρας νο 1, Ρομάντζα 
EΥΑ ΦΑΜΠΑ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΕΡΕΓΚΩΦ.
Eva Fampas, CAPRICCIO DIABOLICO (BERCD 0066, BERBEN & IGS 2007 )
Εργα για 2 κιθάρεςΕλληνικός χορός Μπάλλος, Ελληνικός χορός της Κέρκυρας, Παραλλαγές στο Ελληνικό τραγούδι της Θεσσαλίας  
ΑLISON STEPHENS - CRAIG OGDEN        Souvenirs for mandolin and guitar (CHANDOS, CHAN 10563) - Σούστα
DUO GHILIONE - ROZADO   AGUA E VINHO (2010) - ΔύοΕλληνικοί χοροί για 2 κιθάρες (Κερκυραικός & Μπάλλος
DUO ARADA.
"Mediterranean". (LANDOR records) LΑΝ 284 -  Παραλλαγές στον Κερκυραικό, για 2 κιθάρες 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΖΙΑ .
"Fuoco". (Harmonia Mundi) - Ελληνική Σουίτα
Λ.ΚΑΝΑΡΗΣ - Γ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ.
"Greek Impressions". (Subways music) - Φαντασία για δύο κιθάρες
EΥΑ ΦΑΜΠΑ.
A guitar portrait of fantasy. (wave music 124-2) - Vision, Ποίημα, Ελληνικός χορός νο.3 Σούστα, Ελληνικός χορός Τσάμικος, Tο κορίτσι με τα πράσινα
EΛΕΥΘΕΡΙΑ KOTZIA.
The Blue Guitar. (Pearl-Pavillion records) - Ελληνικός χορός νο.1 Καραγκούνα, Ελληνικός χορός νο.3 Σούστα. 
BEN SCHENSTEAD.
Sunburst - Ελληνικός χορός Σούστα 
HILL-WILTSCHINSKY ντούο
Ritual Fire Dance (Hillhouse 003) - 
Φαντασία για δύο κιθάρες
EΥΑ ΦΑΜΠΑ.
Μουσική Ελλήνων συνθετών, μουσική Δ. ΦΑΜΠΑ.(MOTIVO 1022)  -  Σουίτα νο. 3, Ποίημα, Παραμύθι, Φανταστικός χορός, Παιδικά παιχνίδια, 3 Ελληνικοί χοροί Βλάχα, Καραγκούνα, Σούστα 
Ο NOTΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ.
ΠAIΖΕΙ (M.P.M.GREECE, 1001) - Ελληνικός χορός νο.1 Καραγκούνα 
NOTΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Η κλασσική κιθάρα (vedette records) - Ελληνικός χορός νο.3 Σούστα 
MAΡΚΟΣ ΤΣΕΤΣΟΣ
Μουσική Δημήτρη Φάμπα (MOTIVO 1018) - Αναπόληση, Εγκάρδια Συνομιλία με τον Segovia, Τρίπτυχο αφιέρωμα στον Emilio Pujol, Βαλs, Ελληνικός χορός Συρτός και Μπάλλος, Σπουδές κονσέρτου νo 14, 5 ,15, 18. 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΑΡΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ.
Το Ταξίδι (MV 88.039) Ελληνες συνθέτες γράφουν για 2 κιθάρες -Φαντασία για ντούο
BELA FOGARASI
μουσική των RODRIGO-KOSHKIN-FAMPAS-PIAZZOLA - Ελληνική Σουίτα νο. 4 - Βαλς της Βραζιλίας 
ZOLTAN TOKOS
μουσική απο όλο τον κόσμο (Hungaroton Classic LTD-Records) -Ελληνικός χορός Σούστα 
GALINA VALE
Τhe Great Gates of Kiev, - Σπουδή 
BAΡBAΡA ΓYΡA
"LIVE! 2003", - Ελληνικός χορός Σούστα 
"Master Class", Μισος αιώνας Ελληνες κιθαρίστες (Eros music)
Ελληνικός χορός Καραγκούνα, Ελληνικός χορός Σούστα με σολίστ τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ
"Έλληνες Κιθαρίστες παίζουν Έλληνες συνθέτες". 
(TAR -TIMBRO 04-02) - 
3 Μελωδίες (σειρά β') με σολίστ τονΓιώργο Μαυροειδή 
"Τα Μοναπάτια της Κιθάρας".
(ΚΕΠΑ Βέροιας, Δημοτικό Ωδείο Βέροιας) - Πρελούδιο, σολίστΧρήστος Σαρκατζής

EΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ

23 Μελωδίες για παιδιά και νέους κιθαρίστες 
Έκδοση Φίλιππος Νάκας (1997), (19o χλμ. Λεωφ. Λαυρίου , Παιανία 19002. Τηλ: 210-6686000)
Επιμέλεια - Δακτυλοθεσία Εύας Φάμπα
Μια συλλογή με 23 μελωδικότατα σύντομα έργα, πλούσια σε στοιχεία από την Ελληνική παράδοση, γραμμένα με μοναδικό τεχνικά εκπαιδευτικό τρόπο. Καταφέρνουν να έλκουν και παράλληλα να πλάθουν τεχνικά και μουσικά μικρούς και μεγαλύτερους σε ηλικία κιθαρίστες. Είναι το πρώτο βιβλίο της σειρά«ΜΕΛΩΔΙΕΣ». Πολύτιμη Συλλογή στην διδακτέα ύλη για τις τάξεις προκαταρκτικής - κατωτέρας των Ωδείων είτε για τον 2o έως τον 4ο χρόνο διδασκαλίας του οργάνου. Σπουδαίο υλικό για συναυλίες και ρεσιτάλ.     Ζητήστε το στα καταστήματα. Αγοράστε το μέσω διαδικτύου στα www.nakas.gr & www.adagio.gr .

24 Σπουδές Κονσέρτου (στον Αndrés Segovia & την Ida Presti)
 Έκδοση Φίλιππος Νάκας (3η επανέκδοση 1997, σε επιμέλεια Εύας Φάμπα) (περιλαμβάνεται και μια σελίδα ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ)
Ένα σπουδαίο μουσικό έργο που πλάθει την τεχνική του κιθαρίστα. Οι 24 σπουδές μαζί με άλλα έργα της ίδιας περιόδου (1953 - 1966) καταξίωσαν τον Δημήτρη Φάμπα και σαν συνθέτη. Η πρώτη τους έκδοση ήταν το 1967, από τότε διδάσκονται σε μουσικά ιδρύματα και εντάσσονται στο ρεπερτόριο σημαντικών ερμηνευτών του οργάνου. Πολύτιμο βοήθημα στην διδακτέα ύλη των τάξεων μέσης - ανωτέρας των Ωδείων είτε για το 4ο έως 6ο χρόνο διδασκαλίας του οργάνου. Σπουδαίο υλικό για συναυλίες και ρεσιτάλ
Ζητήστε το στα καταστήματα. Αγοράστε το μέσω διαδικτύου στα www.nakas.gr & www.adagio.gr  .

Mελωδίες για νέους κιθαρίστες (σειρά β) 
 Έκδοση edition Orpheus Μ.Νικολαίδης & Σια ΟΕ, Μουσικός Οίκος (2003), Τηλ.: 2103232174Στοά Αρσακείου 4, Αθήνα 10564  
 Επιμέλεια - Δακτυλοθεσία Εύας Φάμπα
Μια συλλογή από 36 μικρά έργα, γραμμένα με αριστοτεχνικό τρόπο μουσικά και τεχνικά, με έντονο λυρισμό και μελωδικότητα και στοιχεία από την Ελληνική παράδοση. Ανάμεσά τους πάρα πολλές σπουδές διαλεγμένες προσεχτικά ώστε να συμβάλουν σημαντικά στο πλάσιμο, της τεχνικής και της μουσικότητας των νέων κιθαριστών. Είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «ΜΕΛΩΔΙΕΣ» .    Πολύτιμο βοήθημα των δασκάλων και των σπουδαστών για τις τάξεις κατωτέρας - μέσης των ωδείων είτε για τον 2ο έως 5ο χρόνο διδασκαλίας του οργάνου .  Σπουδαίο υλικό για συναυλίες και ρεσιτάλ.Mπορείτε να το αγοράσετε και μέσω διαδικτύου στα  www.music-house.gr  &   www.adagio.gr  

Ελληνική Γιορτή, για 3 κιθάρες / κιθαριστικό σύνολο 
 Έκδοση BALKANOTA editions (2008), σειρά "Collection Eva Fampas"
 Ο Δημήτρης Φάμπας έγραψε την Ελληνική γιορτή το 1980, για να παιχτεί από την ορχήστρα των μικρών κιθαριστών, ένα σχήμα που είχε δημιουργήσει με παιδιά μαθητές του. Από τότε το έργο αυτό γραμμένο σε 7/8, με έντονα τα ρυθμικά και άλλα Ελληνικά στοιχεία έχει παρουσιαστεί από πολλά κιθαριστικά σύνολα σε όλο τον κόσμο. Διατίθεται στην διεύθυνση των εκδόσεων BALKANOTA  www.balkanota.info  και  στο www.trekel.de

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ για ΔΥΟ ΚΙΘΑΡΕΣ (Μπάλλος - Κερκυραϊκός χορός, Παραλλαγές στο παραδοσιακό τραγούδι)
Έκδοση LATHKILL MUSIC PUBLISHERS Λονδίνο  - Δακτυλοθεσία - Επιμέλεια ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ
Δύο έργα δεξιοτεχνικά με ζωηρούς Ελληνικούς ρυθμούς για 2 κιθάρες.      Διατίθεται και μέσω διαδικτύου στο www.lathkillmusic.co  &  www.spanishguitar.com    

Μουσική για κιθάρα -  4 τεύχη
 Έκδοση Κ.Παπαγρηγορίου - Χ.Νάκας (1986)
4 συλλογές με τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα έργα του Δημήτρη Φάμπα.  Έργα που κατέκτησαν το παγκόσμιο κοινό και κέρδισαν αξιοζήλευτες κριτικές.            Έργα που βρίσκονται στο ρεπερτόριο πολλών σπουδαίων ερμηνευτών της κιθάρας. Ανάμεσά τους η Ελληνική Σουίτα, η Σουίτα σε παλιά φόρμα, η Φαντασία για 2 κιθάρες, η Ωδή στην Ειρήνη για κιθαριστικό σύνολο και φωνή/ες, Ελληνικοί χοροί, το Ποίημα, το Παραμύθι, ο Φανταστικός χορός, το Μαρς της Ισπανίας κα.     Διατίθεται και μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση  www.panasmusic.gr

ΑΝΤΗΟLOGY OF DIMITRIS FAMPAS MUSIC FOR GUITAR
 Έκδοση MEL BAY 2009  -  Επιμέλεια - Δακτυλοθεσία ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ
ΔΙΑΤΊΘΕΤΑΙ ΜΕΣΩ Διαδικτύου στη διεύθυνση  MELBAY (BILL'sMUSIC SHELF) και στο www.amazon.com.     Μια πλούσια συλλογή έργων του Δημήτρη Φάμπα. Περιλαμβάνει έργα μελωδικά και δεξιοτεχνικά αλλά και έργα που μπορούν να παιχτούν και από σπουδαστές  Ανάμεσα στους τίτλους : 9 Ρομαντικά πρελούντια, Ανεμοτράγουδο, Το πορτρέτο του Σεγκόβια, Παραλλαγές για την Ευγενία, 3 τραγούδια της κιθάρας, Βαλς, Ρομάντζα, Το πανηγύρι του Λαύκου κ.α.
Aκόμα μπορείτε να βρείτε μέσω διαδικτύου τις πρώτες εκδόσεις έργων του Δημήτρη Φάμπα όπως
·         Danza Greca n. 1 / Karaguna ( Ricordi, Milano IT)                
·         Conte (Μax-Eschig, Paris, France).
·         Danse Grecque / Sousta Μax-Eschig Paris, France).
·         Prelude Moderne ( Μax-Eschig Paris, France).
·         Vision (Max-Eschig Paris, France )              
·         Bolero ( Columbia USA)


Για τον Δημήτρη Φάμπα
Ομιλία του Ευάγγελου Ασημακόπουλου από τη εκδήλωση της 19ης Μαΐου 2006 στην αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας με τίτλο "Δημήτρης Φάμπας, ο Δάσκαλος. 10 χρόνια μετά"
 Κατάλογος Δισκογραφίας Δημήτρη Φάμπα με έργα για σόλο κιθάρα
 Βαλς των χαμένων ονείρων - του Μάνου Χατζιδάκι - σόλο κιθάρα ο Δημήτρης Φάμπας - από το άλμπουμ "Ο Φάμπας παίζει Θεοδωράκη Χατζιδάκι"
 Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από τη δεκαετία του 1960. Ο Δημήτρης Φάμπας παίζει τη Σεβίλια του Αλμπένιζ. Dimitris Fampas plays the Sevilla by I.Albeniz, video recorded around the 1960's.
 Ένας εξαίρετος Έλληνας καλλιτέχνης ο Δημήτρης Φάμπας παίζει σε διασκευή για κιθάρα το τραγούδι του Μάνου Χατδιδάκι "το φεγγάρι είναι κόκκινο"
 Σε πότισα ροδόσταμο - του Μίκη Θεοδωράκη - σόλο κιθάρα ο Δημήτρης Φάμπας - από το άλμπουμ "Ο Φάμπας παίζει Θεοδωράκη Χατζιδάκι"
 Νότης Μαυρουδής παίζει την Σούστα #3 για σόλο κιθάρα του Δημήτρη Φάμπα.
 Με τη συμπλήρωση φέτος 90 χρόνων από τη γέννησή του και 15 από τον θάνατό του, σκέφθηκα να αφιερώσω αυτό το άρθρο στον Δημήτρη Φάμπα, τον δάσκαλο και Μέντορά μου.
Ευάγγελος Ασημακόπουλος
(Σεπτέμβριος 2011)

Πηγές: Βικιπαίδεια - www.evafampas.gr/ - YouTube


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου