Ποίηση με soundtracks ταινιών βραβευμένων με Oscar

Φίλοι μου, γειά σας,

"Τι είναι ποίηση" αναρωτιέται ο ποιητής Γιώργος Παυλόπουλος… στν κδήλωση τοπεριοδικο «Γράμματα καΤέχνες» ποὺ ἔγινε πρς τιμήν του στ«Σπίτι τς Κύπρου» στς 8-12-1997.

"Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει,
και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε".
Παραλλάζοντας αυτή τη σημείωση του Πωλ Βαλερύ, η οποία παραπέμπει αμέσως στον Ποιητή και στην Ποίηση, θα λέγαμε: "Αν ένας ποιητής μπορούσε να πει με ακρίβεια τι γράφει, γιατί γράφει και τι είναι αυτό που τον κάνει να γράφει, δεν θα έγραφε".
Κι γ τώρα δν ξέρω ν σς π τί εναι Ποίηση κα γιατίγράφω ποιήματα. Πολ περισσότερο δν ξέρω ν σς π σ τίμς βοηθάει Ποίηση κα ποις εναι σκοπός της.

Τ μόνο πο ξέρω εναι πς Ποιητς ταν πάντα ναςφοσιωμένος τς Ζως. Ετε τν γεμίζει χαρά, ετε τν θλίβει Ζωή, ετε τν πάει στν Ορανό, ετε τν κατεβάζει στνΚόλαση, ατς μένει πάντα φοσιωμένος της.

Τ μυστήρια γάπη του γι τ Ζω δν χει λλο τρόπο ν τνκφράσει: γράφει ποιήματα. Νομίζω τι προσπαθε νὰἐκφράσει κυρίως ατ πο κρύβει ζωή. πως ρωταςκρύβει ατ πο μς κάνει ρωτευμένους.

Ποίηση λοιπν εναι πράξη ρωτική; μήπως πράξηπόγνωσης; μήπως κα τ δυό; Πράξη ρωτικ κα συνάμαπράξη πόγνωσης.

Γι τν ποιητικ πράξη χουν γραφτε πολλ κα διάφορα. Καὶἀπ τος διους τος τεχντες κα π τος θεωρητικούς.Πολλς φορς ο Ποιητς προσπάθησαν ν διατυπώσουν τννύπαρκτο ρισμ τς Ποίησης, σν ν κοίταζαν σ᾿ νανκαθρέφτη που δν βλεπαν τ πρόσωπό τους, λλ τὸἀπόλυτο κενό.

" Forrest Gump "
είναι ο τίτλος μιας βραβευμένης με Όσκαρ Αμερικάνικης ταινίας που βγήκε στις αίθουσες το 1994 και που αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Winston Groom (1986)
Συνθέτης της πρωτότυπης μουσικής ήταν ο Alan Silvestri, δουλειά που του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ (τελικά έχασε το βραβείο από τη μουσική του "Lion King"). To Soundtrack περιλαμβάνει μια πληθώρα μουσικών κομματιών από τις δεκαετίες του 50', 60', 70' και 80', όλα από Αμερικανούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο Έλβις Πρίσλεϋ, η Αρίθα Φράνκλιν, The Doors, o Μπομπ Ντίλαν, ο Ράντι Νιούμαν, The Supremes κ.ά.


Λέγονται για την ποίηση πολλά και κατά τεκμήριον απογοητευτικά: πως, μολονότι τέχνη υψηλή, έχει τα τελευταία χρόνια αφεθεί στην τύχη της κι έχει στριμωχτεί σ' έναν μοναχικό δρόμο, που δεν της επιτρέπει να επικοινωνήσει με το μεγάλο κοινό, οδηγώντας την στο περιθώριο και την αφάνεια• πως καταπιεσμένη από την υπερπαραγωγή του μυθιστορήματος δεν φτάνει ποτέ στα μέσα επικοινωνίας, που αδιαφορούν παντελώς για την υποδοχή και την προβολή της• πως φυλακισμένη μέσα σε τόση σκοτεινιά κινδυνεύει να χάσει τους αναπνευστικούς της πόρους, που κάποια στιγμή θα κλείσουν οριστικά• πως αποτραβηγμένη από τη δημόσια σκηνή βγαίνει από το οπτικό πεδίο των νέων, που σύντομα θα ξεχάσουν ακόμη και την ύπαρξή της.
  
" Schindler's List "----- Η Λίστα του Σίντλερ

Μουσική: John Williams
Bασισμένο στη νουβέλα Schindler's Ark του Thomas Keneally .
Έλαβε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ


"Oι ποιητές δεν βαδίζουν σε κεντρική λεωφόρο, δεν ακούγονται στις δημόσιες συζητήσεις
Το πιο ερεθιστικό, στοιχείο στη δημοσιότητα της σύγχρονης ποίησης είναι άλλο: η καθημερινή κινητικότητά της με τις απειράριθμες ζωντανές εκδηλώσεις και τις ποικίλες ιστοσελίδες που αφιερώνονται στη δουλειά της ", σχολιάζει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  
Κέρδισε 7 όσκαρ
Πρόκειται για την ταινία: " Dances with Wolves "
Χορεύοντας με τους λύκους

Μουσική γραμμένη από τον John Barry


" Η ποίηση είναι εδώ
Ως προς τις ζωντανές εκδηλώσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που αποβάλλουν κάθε ακαδημαϊκό ένδυμα για να συγκεντρώσουν ένα πολυπληθές και κατά προτίμηση νεανικό κοινό, που συμμετέχει ενθουσιωδώς στα δρώμενα και μοιράζεται με τους ποιητές τις ανησυχίες και τα άγχη, αλλά και την ευφορία ή τις φιλοδοξίες τους."

" The Pianist"- - - - Ο Πιανίστας
είναι μια ταινία του Roman Polanski, παραγωγής 2002, με πρωταγωνιστή τον Adrien Brody. Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης αυτοβιογραφίας του Εβραίου Πολωνού μουσικού, Władysław Szpilman.
Τιμήθηκε με το Βραβείο Césars Μουσικής Κινηματογραφικής Ταινίας
Συνθέτης ο Wojciech Kilar.

Nocturne No. 4 in C sharp minor by Frédéric Chopin
Arrangement by Gregor Piatigorsky


..και καταλήγει ο κύριος Χατζηβασιλείου:

" Οι εκδότες δεν έχουν ευτυχώς αποσύρει την υποστήριξή τους από την ποίηση και, τα δημοσιογραφικά γραφεία γεμίζουν καθημερινά, ακόμη και μετά την κρίση, με ποιητικά βιβλία (ελληνικά πρωτότυπα, αλλά και πλήθος καλές μεταφράσεις), που ζητούν όλο και επιτακτικότερα την προσοχή μας. Ας είμαστε, λοιπόν, όσο πιο ψύχραιμοι γίνεται με την ποίηση κι ας τείνουμε ευήκοον ους όχι μόνο στη δημόσια δράση της, αλλά και στις εσωτερικές της διεργασίες, που γίνονται όλο και πιο περίπλοκες ή υποψιασμένες."

1492
Μουσική: ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου

The theme "Conquest of Paradise" for Ridley Scott's "1492: Conquest of Paradise" (1992).


Θα ακούσουμε την εισαγωγή από την επική κινηματογραφική βιογραφική ταινία, αμερικανικής παραγωγής του 1962, σε σκηνοθεσία David Lean
" Lawrence of Arabia "
Ο Λώρενς της Αραβίας

Μουσική : Maurice Jarre


Και ο Κώστας Καρυωτάκης γράφει:
" Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε. "
  
Μουσική: John Williams

" Raiders of the Lost Ark"
Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού

Με 4 βραβεία Όσκαρ.


« Θεωρώ ότι το να γράφεις ποίηση είναι δώρο Θεού...», μονολόγησε ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ δηλώνοντας έτσι ανεπιτήδευτα την πίστη του στον ποιητικό λόγο.

" Kill Bill ", μια ταινία του Quentin Tarantino

Η μελωδία: "The lonely shepherd" γράφτηκε από τον James Last
Ο Gheorghe Zamfir αποδίδει αυτή τη σύνθεση παίζοντας αυλό του Πανός.


Η μουσική σύνθεση της ταινίας ανήκει στον James Horner
"ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ "


Και ο Ορχάν Παμούκ συνεχίζει χαρακτηριστικά:
« Είναι αλήθεια ότι προσπάθησα να γράψω ποιήµατα στα 19 µου, αλλά απέτυχα. Εµένα δεν µου ψιθύρισε ο Θεός την ποίηση, ωστόσο προσπαθούσα πάντα να φανταστώ τι θα µου ψιθύριζε και έτσι έγραψα τα µυθιστορήµατά µου »

" Out of Africa "
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Tην εξαιρετική μουσική επένδυση την οφείλουμε στον John Barry


" Κι λόκληρο τ γνωστο
τν ρα πο βραδιάζει…"

1966
Μουσική από την ταινία "Εκδρομή" του Τάκη Κανελλόπουλου.
Στην κιθάρα ο σπουδαίος  Γεράσιμος Μηλιαρέσης


Play it, Sam

Θρυλική πια ταινία:
" Casablanca "

ΑΠΟ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΓΚΑΡΤ-ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞ ΣΤΑΙΝΕΡ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΥ DIRECTOR ΜΑΙΚΛ ΚΕΡΤΙΖ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ -ΟΠΟΥ Η ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΤΑΚΑ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ-, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΧΡΥΣΗ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΝΑ ΚΟΜΨΟΤΕΧΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΡΙΑ ΟΣΚΑΡ (ΤΑΙΝΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΥ) ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΚΤΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.

Το Soundtrack συνέθεσε ο Herman Hupfeld


Ας αλλάξουμε κλίμα και ας βρεθούμε κάτω από την βροχή… Τα βήματά μας συνοδεύει η μουσική του Nacio Herb Brown

" Singing in the rain "


''Αύριο'', λες,
και μέσα σ’ αυτήν τη μικρή αναβολή παραμονεύει ολόκληρο
το πελώριο ''ποτέ''.

Να 'σαι τόσο πρόσκαιρος, και να κάνεις όνειρα
τόσο αιώνια!...........
  
Δύο κιθάρες: Ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης
Ένα βαλς για τον τελευταίο του χορό με την κόρη του, στο γάμο της.
Η Ελένη Καραΐνδρου υπογράφει τη μουσική στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: ‘’ Ο μελισσοκόμος ‘’


" Βλέπω τα σημάδια από τα λουριά
Στο δέρμα στολίδια να στέκονται..
Αυτό ήταν το χρυσάφι μας "

Διαλέγω τρεις όμορφους στίχους από το ποίημα " Θυμάμαι – βλέπω – ζω " του Ηλία Παπακωνσταντίνου

" The Sting "
Το κεντρί

Ο      Marvin Hamlisch που ανέλαβε τη μουσική επένδυση της ταινίας διασκεύασε το μουσικό κομμάτι  "The Entertainer" του SCOTT JOPLIN


" The green leaves of summer "

Γνωστή αγαπημένη μελωδία…Ίσως δεν γνωρίζετε, πως γράφτηκε για το western  " The Alamo "
1960
Μουσική :Dimitri TiomkinΗ μαγική μουσική του Nino Rota από την ταινία-σταθμό του
Federico Fellini)

"Amarcord "
ΘΥΜΑΜΑΙ….
Καλή σας νύχτα, φίλοι μου…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου